Dünyadan Haberler
Moderator
ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’i ağırladı. İki lider, 10 anlaşmanın imzalanmasının ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan, konuşmasında özetle şunları söyledi:
TÜRK’ÜN MÜHRÜNÜ VURACAĞIZ: Kardeş ülkemiz Özbekistan, Sayın Mirziyoyev’in dirayetli liderliği ve güçlü liderliğin yanında devlet geleneğiyle Orta Asya’nın bölgesel entegrasyonu konusunda öncü rol oynuyor. Ata yurdumuz Orta Asya’nın refahına gerekli katkıyı yapmada kararlıyız. Gaspıralı’nın dilde, fikirde, işte birlik hedefine doğru emin adımlarla ilerleyeceğiz. Yürek yüreğe verip, içinde bulunduğumuz asra Türk dünyasının mührünü vuracağımızdan eminiz.
YOL HARİTASINI BELİRLEDİK: Biraz önce teatisi yapılan anlaşmalarla önümüzdeki döneme ilişkin yol haritamızı belirledik. Siyasi, ekonomik, kültürel, beşeri ve bölgesel tüm ortak hedeflerimizin gerçekleştirilmesi için iki ülke kurumları iş birliği içinde çalışıyor. Ticaret, savunma sanayi, eğitim, kültür gibi alanlarda geçtiğimiz yıllarda birçok projeyi hayata geçirdik. Son 10 yılda ikili ticaret hacmimizi 3 kat artırdık. Yeni hedefimiz olan 5 milyar dolara da yakında ulaşacağımıza inanıyorum.
FİLİSTİN’DE İLKELİ TUTUM: Özbekistan, İsrail’in Gazze ve Filistin’in işgal altındaki diğer bölgelerine yönelik saldırılarında da ilkeli bir tutum sergilemiştir. Kardeşim Mirzoyev’in Özbekistan’daki Filistinliler için sosyal hizmet sağlanmasına matuf bir fon kurma kararını da takdirle karşılıyorum.
DİLİMİZ BİR GÖNLÜMÜZ BİR: Özbek kardeşlerimizin konu Türkiye olunca sıkça kullandığı bir ifade var. ‘Dilimiz bir, tilimiz bir.’ Yani gönlümüz bir, dilimiz bir. Özbekistan 53 binden fazla canımızı toprağa verdiğimiz 6 Şubat depremlerinde yardımımıza koşan ilk ülkelerden biriydi. TDT’nin 2023 yılındaki olağanüstü zirvesinde Özbekistan’ın teklifiyle 6 Şubat Afet Kurbanlarını Anma ve Dayanışma Günü olarak ilan edilmişti.
ÖZBEK MAHALLESİ KARDEŞLİĞİN SİMGESİ: Özbekistan bununla da yetinmedi. TOKİ tarafından Hatay’da inşa edilen 3093 konuttan müteşekkil projede 308 konutun yapımını üstlendi. Bu projede bir Özbek Mahallesi’nin yer alması bizi ziyadesiyle mutlu etmiş, bu yerleşim ebedi kardeşliğimizin kalıcı bir simgesi olmuştur.
Mirziyoyev: Türkiye yeni jeopolitik güç
Mirziyoyev ise, “Kardeş Türk halkından bizi hiçbir mesafe ayıramaz. Son yıllarda ortak çabalarımızla kapsamlı stratejik ortağımız hâline gelen Türkiye’nin desteğini her zaman hissetmekteyiz. Modern Türkiye tüm alanlarda sadece Müslüman dünyasında değil, küresel ölçekte de giderek daha fazla etki kazanıyor, değerli başarılar elde ediyor” dedi. Türkiye Yüzyılı Stratejik Programı’nın düzenli bir şekilde uygulandığını ifade eden Mirziyoyev, “Ankara’nın sesi uluslararası arenada daha gür bir şekilde yankılanıyor. Ülkeniz, kelimenin tam anlamıyla dünyanın yeni jeopolitik güç merkezlerinden biri hâline geliyor” diye konuştu.
İki Cumhurbaşkanı Hataylı 5 depremzedeye konutlarının anahtar teslimi yaparken, Mirziyoyev, Hataylı depremzede ailelerden müteşekkil bir heyeti Nevruz Bayramı’nda Özbekistan’a davet etti. Tören sonrası Mirziyoyev ve eşi onuruna yemek verildi.
10 anlaşma imzalandı
Erdoğan ve Mirziyoyev, “Türkiye Cumhuriyeti İle Özbekistan Cumhuriyeti arasında Kapsamlı Stratejik Ortaklık İlişkilerinin İşbirliği Mekanizmaları Hakkında Karar” ile “Türkiye-Özbekistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 4. Toplantısı Ortak Bildirisi”ne imza attı. İmzalanan diğer anlaşmalar ise “Sağlık Alanında İşbirliğine Dair Anlaşma, Uluslararası Ulaşım Koridorlarının ve Mevcut Uygulamaların Geliştirilmesine İlişkin Mutabakat Zaptı, 2026-2027 Yılları İçin Kültürel İşbirliği Planı, Madencilik İşbirliği, YÖK ile Özbekistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Nezdindeki Hafif Sanayi Geliştirme Ajansı Arasında Niyet Protokolü, Serbest Bölgeler/Özel Ekonomik Bölgeler Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı, Ekonomi ve Finansal İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı ile Eğitim Alanında İşbirliği Anlaşması” şeklinde sıralandı.
Ankara Palas’ı ziyaret ettiler
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in eşi Ziroat Mirziyoyeva ile Ankara Palas’ı ziyaret etti. Erdoğan ile Mirziyoyeva, Hereke dokumaları, yıldız porselenleri ve diplomatik hediyelerin de aralarında olduğu Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait seçkin eserlerden oluşan müzeyi gezdi.